Virginia Moriel, portaveu de Compromís i Acord per Guanyar, i Manuel Penalva, portaveu del PSOE de Crevillent
Virginia Moriel, portaveu de Compromís i Acord per Guanyar, i Manuel Penalva, portaveu del PSOE de Crevillent
  • Acord per Guanyar i PSOE exigeixen a l’alcaldessa i als regidors del Govern de PP-VOX que defensen els interessos dels crevillentins i crevillentines i no els de l’empresa Ribera Salud
  • El Departament de Salut Elx/Elche-Crevillent és l’únic de tota la Comunitat Valenciana que queda privatitzat i de no revertir-se es preveu que problemes com l’alta rotació i la greu carència de personal empitjoren encara més amb un augment de la fuga de professionals

Els grups municipals Acord per Guanyar (Compromís, l’Esquerra i Esquerra Unida) i PSPV-PSOE defensaran en el Ple ordinari d’abril de demà dimarts, 30 d’abril, una moció per a exigir la reversió a la gestió pública del Departament de Salut d’Elx-Crevillent; una decisió que està en mans del Govern de PP i Vox en la Generalitat Valenciana i que s’ha de prendre abans del proper 31 de maig.

«Les crevillentines i crevillentins no mereixem ser pacients de segona ni que es faça negoci de la nostra salut, volem una Sanitat 100%, igual que tenen la resta de valencianes i valencians. Estem patint greus problemes al Centre de Salut de Crevillent i a l’Hospital del Vinalopó com a conseqüència de la gestió privada i es preveu que la rotació i la falta de personal empitjorarà si el PP i Vox no decideixen la reversió abans del 31 de maig ja que serem l’únic departament privatitzat de tot el País Valencià i molts professionals fugiran als centres 100% públics perquè tenen millors condicions laborals», afirma Virginia Moriel Bueno, portaveu d’Acord per Guanyar.

Per la seua part, Manuel Penalva Alarcón, portaveu del Grup Municipal Socialista, assenyala que en el ple de demà el Govern de Lourdes Aznar tindrà que retratar-se i situar-se bé al costat de la ciutadania o al costat de l’empresa privada que gestiona l’àrea de salut. «És un moment crucial que requerix que PP i Vox done suport a esta moció per a demanar-li al president Mazón i als seus companys de partit de la Generalitat que facen efectiva la reversió. No té sentit que el Consell haja assumit la gestió pública dels hospitals de Manises, Dénia, Alzira i Torrevieja i ara vulguen deixar en mans privades l’Hospital del Vinalopó i els centres sanitaris que atenen a pacients de Crevillent, Elx, Asp, Fondó de les Neus i els Frares. Ens quedaríem com una illa, amb una sanitat distinta a la resta de valencians i valencianes», afegix.

Motivacions per a demanar la reversió a la gestió pública

La ràtio de pacients per metge de capçalera en el Departament Elx/Elche-Crevillent és un 43% més elevada que en els departaments cent per cent públics. En este sentit, un terç de la població crevillentina va estar sense metge assignat durant diversos mesos del 2023 i hi ha grans esperes per a ser atés en les especialitats i en Atenció Primària, on es superen els 15 dies en molts casos i s’arriba inclús a superar el mes.

Degut la pressió que patixen i que les condicions laborals són més precàries, la fuga de professionals i les enormes rotacions són una constant en este departament. Segons CC.OO., en tan sols dos anys, un terç de la plantilla de facultatius va haver de renovar-se, perjudicant així la necessària longitudinalitat de l’atenció mèdica. Serveis com l’UCI, van perdre 14 treballadors en tan sols un any i mig.

La falta de personal comporta una sobrecàrrega de treball per a les plantilles, que posa en perill la qualitat assistencial. Hi ha àrees greument afectades com Pediatria. En el Vinalopó només hi ha 5 pediatres mentre que l’Hospital General Universitari d’Elx té 15 per a atendre una població de 1.500 xiquets i xiquetes menys. Altres exemples són Reumatologia, Dermatologia i Psiquiatria, on falta més del 50% de la plantilla.

A més es sumen altres inconvenients com el sistema informàtic propi, incompatible amb el de la Conselleria, que impedix compartir dades clíniques entre departaments i les dades administratives de la concessió; la falta de transparència i la dificultat de la supervisió de l’activitat de l’empresa; l’absència d’instruments sancionadors o la interferència amb la necessària planificació i coordinació entre els departaments.