Crevillent, 24 d’octubre. El Grup Municipal de Compromís presenta avui una moció al Ple de l’Ajuntament, on es demana la retirada immediata per part del govern estatal dels recursos d’inconstitucionalitat contra les normes de dret civil valencià.
Aquesta moció ve promoguda per l’Associació de Juristes Valencians ja que el pronunciament negatiu suposa negar la pròpia existència del dret civil valencià, i amb açò, la potestat de donar una solució pròpia als nostres problemes actuals.
Cal recordar que aquests drets que el Tribunal Constitucional ha declarat, ja en algun cas, el seu inconstitucional com és el cas de la Llei d’Unions de fet i el de Règim Econòmic Matrimonial Valencià, que van anar àmpliament recolzats pels Corts i reconeguts estatutàriament. I actualment el manifest que es pretén aprovar i que a presentat Compromís a través de la moció està sent aprovada majoritàriament pels municipis de la Comunitat. A data d’avui més de 125 municipis defensen el Dret Civil Valencià.
Els valencians i valencianes hem de ser conscients que l’actual interpretació constitucional suposa un atac a la nostra voluntat de donar solució en l’àmbit del dret privat a alguns dels problemes i reptes que se’ns plantegen pel fet de ser una societat moderna.
La inconstitucionalitat de la Llei 5/2011 de les normes valencianes de dret civil i que previstes en l’estatut generen greus conseqüències jurídiques i augment de litigiositat en àmbits tan importants a més del règim econòmic matrimonial que pot afectar a 250.000 dels valencians i valencianes casats a partir de l’1 de juliol de 2008, també en matèria de custòdia compartida, que afectaria a 25.000 valencians i valencianes, i respecte de les unions de fet de parelles valencianes, que afectaria a 15.000 valencians i valencianes.

A més tot açò afectaria als cinc milions de valencians que, a través dels nostres representants, aprovem arreplegar a l’Estatut la competència per a modificar i desenvolupar un dret civil propi, com el qual tenen els gallecs, catalans, navarresos, balears, aragonesos i bascos.
Per a Penalva, Portaveu Municipal de Compromís per Crevillent, que la interpretació del Tribunal Constitucional sobre les lleis valencianes també afecten als crevillentins i crevillentines. Una inconstitucionalitat que són conseqüència de les decisions del Govern Central. Alguna dada a tenir en compte és que la derogació del dret civil valencià afecta a totes les parelles que contrauen matrimoni en el nostre municipi. Una dada l’any passat van contraure matrimoni 130 parelles.
Per açò des de Compromís creiem que és hora que el Govern estatal retire sense perdre més temps els recursos d’inconstitucionalitat plantejats; ha arribat el moment d’afermar el desenvolupament legislatiu del nostre dret civil.

 

Compromís presenta una moción que defiende la competencia estatutaria de la Generalitat Valenciana en materia de derecho civil


Crevillente, 24 de octubre. El Grupo Municipal de Compromís presenta hoy una moción al Pleno del Ayuntamiento, donde se pide la retirada inmediata por parte del gobierno estatal de los recursos de inconstitucionalidad contra las normas de derecho civil valenciano.

Esta moción viene promovida por la Asociación de Juristas Valencianos ya que el pronunciamiento negativo supone negar la propia existencia del derecho civil valenciano, y con esto, la potestad de dar una solución propia a nuestros problemas actuales.

Hay que recordar que estos derechos que el Tribunal Constitucional ha declarado, ya en algún caso, su inconstitucional como es el caso de la Ley de Uniones de Hecho y el de Régimen Económico Matrimonial Valenciano, que fueron ampliamente apoyados por Les Corts y reconocidos estatutariamente. Y actualmente el manifiesto que se pretende aprobar y que a presentado Compromís a través de la moción está siendo aprobada mayoritariamente por los municipios de la Comunidad. A fecha de hoy más de 125 municipios defienden el Derecho Civil Valenciano.

Los valencianos y valencianas tenemos que ser conscientes que la actual interpretación constitucional supone un ataque a nuestra voluntad de dar solución en el ámbito del derecho privado a algunos de los problemas y retos que se nos plantean por el hecho de ser una sociedad moderna.

La inconstitucionalidad de la Ley 5/2011 de las normas valencianas de derecho civil y que previstas en el estatuto generan graves consecuencias jurídicas y aumento de litigiosidad en ámbitos tan importantes además del régimen económico matrimonial que puede afectar a 250.000 de los valencianos y valencianas casados a partir del 1 de julio de 2008, también en materia de custodia compartida, que afectaría a 25.000 valencianos y valencianas, y respecto de las uniones de hecho de parejas valencianas, que afectaría a 15.000 valencianos y valencianas.
Además todo esto afectaría a los cinco millones de valencianos que, a través de nuestros representantes, aprobamos recoger al Estatuto la competencia para modificar y desarrollar un derecho civil propio, como el que tienen los gallegos, catalanes, navarros, baleares, aragoneses y vascos.

 

Para Penalva, Portavoz Municipal de Compromís per Crevillent, que la interpretación del Tribunal Constitucional sobre las leyes valencianas también afectan a los crevillentinos y crevillentinas. Una inconstitucionalidad que son consecuencia de las decisiones del Gobierno Central. Algún dato a tener en cuenta es que la derogación del derecho civil valenciano afecta a todas las parejas que contraen matrimonio en nuestro municipio. Un dato el año pasado contrajeron matrimonio 130 parejas.
Por eso desde Compromís creemos que es hora que el Gobierno estatal retire sin perder más tiempo los recursos de inconstitucionalidad planteados; ha llegado el momento de afianzar el desarrollo legislativo de nuestro derecho civil.