Crevillent a 18 de novembre, el Grup Municipal de Compromís s’ha dirigit per escrit al Govern Municipal instant-li al fet que actue com a Ajuntament davant la Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient per a agilitzar les mesures a prendre contra la plaga que està afectant els pins del municipi.

Malgrat les negatives desmentits i contradiccions de la Regidora de Medi Ambient, la situació d’extrema gravetat que estan patint les poques masses forestals de pineda que hi ha a la serra de Crevillent i la resta del terme municipal, que està suposant la mort de multitud d’arbres en els últims dos anys, alguns d’ells amb un temps de creixement superior als 30 anys. Es fa inajornable, que es prenguen les mesures i accions necessàries per a combatre i minimitzar els efectes de la plaga que els afecta.

Compromís ha pogut constatar que l’afecció és desigual, depenent de zones. Davant açò, l’única opció per a parar aquesta fulminant plaga és prendre les mesures tècniques disponibles, ja que durant aquesta tardor i hivern aniran eixint dels arbres afectats (pins que es fan grocs) molts milers d’insectes adults que aniran a parasitar a arbres sans encara que afeblits, que a data de hui són la immensa majoria donada la forta sequera que patim.

En l’Ordre 25/2014 de 29 d’octubre, de la Conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient, es fan públiques les zones de la Comunitat on es declara obligatori i d’utilitat pública el tractament per al control de les plagues d’insectes perforadores que afecten a les pinedes. En aquesta Ordre, també s’especifica qui dirigirà, com i quan s’han de realitzar els treballs necessaris per a dur a terme les tales controlades.

Des de Compromís manifesten que la Conselleria, mitjançant esta Ordre, pretén obligar a Ajuntaments i particulars a pagar el cost d’eradicar la plaga en les pinedes dels 100 municipis que s’han vist afectats, hagut de que la disminució pressupostària i la falta de recursos humans han deixat en evidència el sistema de control i vigilància de plagues. Havent d’actuar quan la plaga ja està incontrolada.

Des del Grup Municipal de Compromís s’insta al Govern Municipal l’elaboració urgent, cas de no existir, d’un informe per part del tècnic de medi ambient municipal, d’acord amb l’Ordre de Conselleria, en el qual s’especifiquen les mesures a prendre amb caràcter urgent durant els terminis que marca l’Ordre, amb un pressupost estimatiu del cost de les mateixes.

I que l’Ajuntament de Crevillent sol·licite a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient (CITMA) que, per ella mateixa o en col·laboració amb altres administracions, habilite els pressupostos necessaris i amb caràcter urgent per a poder fer front a aquesta plaga forestal, la detecció de la qual i eradicació és de la seua competència, que podria haver-se evitat o pal·liat si s’hagueren realitzat els seguiments i els tractaments necessaris, després dels incendis que han patit muntanyes valencianes en els últims anys.