• Lourdes Aznar ha comunicat als portaveus de l’oposició que no contestarà a les seues preguntes en el Ple fins a un mes després
  • Els grups municipals es queixen de l’opacitat del Govern de PP-VOX: “no han publicat ni les declaracions de béns patrimonials dels regidors i, més de quatre mesos des de la presa de possessió, l’alcadesa encara no ha fet pública la seua agenda institucional”

Crevillent, 03/11/2023 .- Els grups municipals de PSOE i Acord per Guanyar (Compromís, l’Esquerra i Esquerra Unida) denuncien l’opacitat i falta de transparència del Govern municipal i exposen públicament el seu rebuig davant la decisió de l’alcaldessa de Crevillent de no contestar en els plens a les preguntes de l’oposició fins a un mes més tard, llevat que es formulen per escrit amb 3 dies d’antelació.

Virginia Moriel, portaveu d'Acord per Guanyar, i Manuel Penalva, portaveu del Grup Municipal Socialista

“Lourdes Aznar ens va comunicar en finalitzar el ple ordinari del passat dilluns que a partir d’ara es negarà sistemàticament a contestar a les preguntes que realitzem en Ple. És alguna cosa sense precedents en la història democràtica de Crevillent. Estem retrocedint enormement en matèria de transparència i en el dret d’informació dels ciutadans i ciutadanes”, assenyala la portaveu d’Acord per Guanyar, Virginia Moriel Bueno.

“Qualsevol queixa o pregunta de la ciutadania que fem arribar des de l’oposició no tindrà una resposta fins a la sessió plenària ordinària següent en lloc de rebre una contestació instantània, com ha ocorregut fins al moment. Això suposa una falta de transparència del Govern de PP-VOX i de la pròpia alcaldessa Lourdes Aznar, qui manté en blanc la seua agenda institucional més de quatre mesos després de la seua presa de possessió”, lamenta Moriel.

Per part seua, el portaveu del Grup Municipal Socialista, Manuel Penalva Alarcón, assenyala que “esta decisió suposa un pas arrere en els drets i interessos dels veïns i veïnes de Crevillent, als qui també representem i que habitualment ens traslladen els seus dubtes poc abans de la celebració dels plens perquè li les fem arribar a l’equip de govern, per la qual cosa plantejar estes preguntes amb 3 dies d’antelació en moltes ocasions limitaria el treball de l’oposició i del dret de la ciutadania al fet que els seus problemes siguen atesos amb major agilitat i brevetat”.

“Ara, Aznar generarà un alentiment en la normalitat democràtica de l’Ajuntament i provocarà una espera d’un mes en la major de les vegades de manera innecessària. Si bé en el ROM es contempla la possibilitat de contestar en el següent Ple, fins ara sempre s’havia fet per deferència, fins i tot quan governava l’alcalde del seu mateix partit, Cèsar August Asencio”, afig Manuel Penalva.

Des de tots dos grups manifesten que, a més, l’actual Govern municipal està incomplint el ROM, perquè hui dia no han publicat en la seu electrònica ni el Portal de Transparència de l’Ajuntament les declaracions de béns patrimonials dels regidors i regidores, una cosa obligatòria i contemplada en l’Article 18.

Així mateix, reclamen que Aznar publique la seua agenda a través de la pàgina web municipal perquè els crevillentins i crevillentines puguen consultar la seua activitat diària com a màxima autoritat de l’administració pública, les persones amb qui es reuneix, i amb quina finalitat, tal com feia l’anterior alcalde del Govern del Canvi. Una pràctica alineada amb la Llei 19/2013, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern i de gran rellevància per a fer efectiva esta transparència, ja que una part rellevant són les relacions que s’entaulen amb els diferents actors i agents de la societat, com a associacions, sindicats, empreses i ciutadans amb els quals s’interactua, amb diferents impactes.

“Com a responsable política que és i per a afavorir la transparència, demanem a Lourdes Aznar que faça pública la seua agenda institucional, perquè la ciutadania té dret a saber a què es dedica i amb qui es reuneix l’alcaldessa. Les agendes dels responsables públics són informació pública i consegüentment una eina de prevenció i lluita contra la corrupció perquè permeten un major i millor seguiment de l’activitat pública”, afirmen els portaveus.

Com puntuen, al principi de la legislatura es va sol·licitar des de l’oposició que s’actualitzara el Portal de Transparència on, entre altres, es recullen dades com el currículum dels regidors, les declaracions de béns, l’agenda de l’alcaldessa o l’import que es cobra de l’administració local, una actuació que fins al moment no s’ha acabat d’executar.