Crevillent a 10 de novembre, El Grup Municipal de Compromis per Crevillent ha pogut constatar la virulència amb que la plaga del Barrenillo està afectant als pins blancs de la Serra de Crevillent i que amenacen de mort nombrosos exemplars d’aquests pins, per la qual cosa urgeix prendre les mesures necessàries per a controlar la citada plaga per part dels responsables de la Conselleria de Medi Ambient.

El Barrenillo és un insecte perforador denominat tomicus destruens, i que s’estén amb rapidesa en aquells exemplars afeblits per la sequera. S’ha pogut constatar que està present en pràcticament tots els punts de la serra i distants entre ells com: el Parc de Sant Gaietà, els vessants del Raig, el Catí, el Pouet de la Mel, els Pontets o el Puntal, entre uns altres.

ParqueS_C_1ViveroS_C_1

 
 
 Pins afectats al Parc de Sant Gaietà.

A causa de les retallades del PP en la Conselleria de Medi Ambient no s’ha actuat de forma preventiva mitjançant la neteja de les nostres zones boscoses i no s’han pres mesures concretes per a evitar la proliferació de plagues, per la qual cosa unit a les condicions climatològiques estan posant de debò en perill la supervivència dels boscos valencians.

Uns boscos que retenen la terra en cas de pluges torrencials i que mantenen la nostra coberta vegetal i minven les conseqüències negatives de les avingudes d’aigua.

En estos moments serien més efectives i menys costoses les actuacions per a detenir aquesta plaga, ja que si no s’actua ara, en la mesura que avança i s’estén, serà més difícil parar-la si no impossible com està passant en diversos municipis de la Vega Baixa.

ZONA ELS PONTETSCompromís va plantejar aquest tema en l’últim Ple Municipal, disparant les alarmes, ja que fins al moment no s’ha fet cap actuació sobre este tema.         El tres de novembre es va publicar una Ordre de Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient per la qual es declara d’utilitat pública i obligatori el tractament per al control d’aquesta plaga, i en la relació de municipis afectats apareix Crevillent.

Pins afectats a la zona dels Pontets.

En Compromís entenem que aquesta ordre arriba tard i que fonamentalment es necessita que es dote pressupostàriament diners suficients per a realitzar un pla de xoc per a actuar amb aquesta plaga.

José Manuel Penalva, Portaveu Municipal de Compromís, s’ha lamentat de la tebiesa amb que l’Alcalde i el Govern Municipal del PP estan actuant davant un greu problema mediambiental, que si bé és cert, que afecta a tots els boscos del nostre país i que és competència de la Conselleria, a Crevillent no anem sobrats de boscos i hem de cuidar, amb més diligència, els pocs entorns ambientals dels quals disposem, per la qual cosa hauria de ser també una prioritat per a aquest Ajuntament i ser molt exigents amb altres administracions.

Catí

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pins afectats a la zona del Catí.

Adverteix Penalva que de no actuar-se ara i de forma eficaç i ràpida, si persisteixen les actuals condicions de sequera i les retallades i falta de recursos de la Generalitat el creixement de la plaga podria afectar a grans zones i minvar molt significativament les poques zones boscoses que ens queden. Per açò, exigim que la Conselleria complisca amb les seues obligacions i a l’Ajuntament que no siga un simple apèndix del seu partit i del Sr. Fabra i exigisca recursos i un pla de xoc contra la plaga.

Finalment, indicar que el Grup Parlamentari de Compromís ha presentat una Proposició no de Llei en les Corts en la qual exigeix al Consell que dote adequadament de mitjans humans i materials, duplicant els nivells de 2010, els serveis de prevenció i lluita contra plagues i que de forma immediata i urgent es prenguen mesures per a evitar una major expansió de la plaga.