Els alumnes dels instituts participaran en dos projectes d’innovació educativa que uneixen art, tecnologia i societat i que voran la llum al maig a la Universitat Miguel Hernández

Crevillent (11/12/2019).- El Cinema, l’Stop Motion, la Impressió 3D i els drons prenen les aules dels IES de Crevillent. Els alumnes dels Instituts d’Ensenyament Secundari Macià Abela i Canonge Manchón crearan un curtmetratge d’animació en Stop Motion amb l’ajuda d’una Impressora 3D dins del projecte d’innovació educativa MOMO i perfeccionaran els drons amb finalitats socials, creats l’any passat, dins del projecte La Fira Aèria.

Els dos projectes són una idea del Caleidoscopio, startup de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i tenen el suport de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Crevillent. Dues iniciatives d’innovació educativa que tenen com a objectiu que els estudiants aprenguen a usar la tecnologia més nova aplicada a una finalitat cultural i social. Amb això es pretén que els estudiants no sols adquirisquen un coneixement tecnològic, sinó també el valor que a través de la tecnologia es poden aconseguir objectius múltiples.

MOMO és el segon any que es desenvolupa en tots dos instituts. Un projecte que pretén unir la Impressió 3D, amb cinema i cultura, en tindre com a objectiu la creació d’un curtmetratge d’animació amb la tècnica d’Stop Motion, i amb la societat, ja que els curtmetratges hauran de tindre una finalitat social o mediambiental. Els estudiants hauran de crear i dissenyar la seua pròpia maquinària cinematogràfica a partir de la impressió 3D. Amb ajuda d’un arduino, un sistema  de control d’electrònica analògica i digital, li programaran moviments precisos a la maquinària per a poder rodar el curt. A més, hauran d’escriure el guió i construir els decorats i personatges del curtmetratge.

En aquest sentit, el curs passat, els estudiants de l’IES Macià Abela van crear el curt​ ‘​Un cap de setmana com un altre’​ on reclamaven més zones i activitats juvenils a Crevillent. Mentre que els estudiants de l’IES Canonge Manchón en ​‘Una nova tardor’​ denunciaven com el mal consum de la tecnologia, a vegades, ens porta a aïllar-nos de la resta de les persones.

La Fira Aèria és la tercera vegada que s’implanta a l’IES Macià Abela i la segona que es realitzarà a l’IES Canonge Manchón. Un projecte l’objectiu del qual és la construcció i creació de drons amb una finalitat social o mediambiental. El curs passat els estudiants van construir un dron de control, supervisió i extinció d’incendis. Els alumnes aprendran de nou a construir aquest artefacte volador tan present en la nostra societat.

Es tracta, per tant, d’un projecte amb doble valor que no sols ensenya els alumnes a construir i treballar amb la tecnologia més capdavantera, sinó que a través d’aquesta adquireixen una major consciència social. Tots dos projectes són transversals i interdepartamentals, ja que participen professors de diferents disciplines com la tecnologia, plàstiques, imatge i so, literatura i llengua, entre altres.

Els projectes van començar al novembre amb la formació dels docents. Una vegada formats, són ells els encarregats d’ensenyar i guiar a l’alumnat en el desenvolupament del projecte en els seus respectius centres. Els projectes pretenen anar més enllà i crear sinergies entre estudiants. Per això, al maig la Universitat Miguel Hernández acollirà un esdeveniment on acudiran tots els centres alacantins per a mostrar tots els curtmetratges creats, posar a prova els drons amb el seu vol i on s’exposaran tots els treballs realitzats.

Per a aquest curs els projectes compten amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Servei de formació de professorat de la Conselleria d’Educació, CEFIRE; i el de la Comunitat de Madrid, CTIF, i un total de 70 Ajuntaments. A més, en el projecte participaran més de 1.500 estudiants de Primària, ESO i Batxiller i 90 centres educatius de les províncies de València i Alacant i de la Comunitat de Madrid.

El cine de animación y los drones sociales se afianzan en los IES de Crevillent

 Los alumnos de los institutos participarán en dos proyectos de innovación educativa que unen arte, tecnología y sociedad y que verán la luz en mayo en la Universidad Miguel Hernández

Crevillent (11/12/2019).- El Cine, el Stop Motion, la Impresión 3D y los drones retoman las aulas de los IES de Crevillent. Los alumnos de los Institutos de Enseñanza Secundaria Maciá Abela y Canónigo Manchón crearán un cortometraje de animación en Stop Motion con la ayuda de una Impresora 3D dentro del proyecto de innovación educativa MOMO y perfeccionarán los drones con fines sociales, creados el pasado año, dentro del proyecto La Feria Aérea.

Los dos proyectos, son una idea de El Caleidoscopio, startup de la Universidad Miguel Hernández de Elche, y están apoyados por la Concejalía de Educación del Ayuntamiento de Crevillent. Dos iniciativas de innovación educativa que tienen como objetivo que los estudiantes aprendan a usar la tecnología más novedosa aplicada a un fin cultural y social. Con ello se pretende que los estudiantes no solo adquieran un conocimiento tecnológico sino también el valor de que a través de la tecnología se pueden conseguir múltiples objetivos.

MOMO es el segundo año que se desarrolla en ambos institutos. Un proyecto que pretende unir la Impresión 3D, con cine y cultura, al tener como objetivo la creación de un cortometraje de animación con la técnica de Stop Motion, y con la sociedad, ya que los cortometrajes deberán tener un fin social o medioambiental. Los estudiantes deberán crear y diseñar su propia maquinaria cinematográfica a partir de la impresión 3D. Con ayuda de un arduino, un sistema  de control de electrónica analógica y digital, le programarán movimientos precisos a esa maquinaria para poder rodar el corto. Además deberán escribir el guión y construir los decorados y personajes del cortometraje.

En ese sentido, el curso pasado, los estudiantes del IES Maciá Abela crearon el corto​ ‘​Un fin de semana como otro’​ donde reclamaban más zonas y actividades juveniles en Crevillent. Mientras que los estudiantes del IES Canónigo Manchón en ​‘​Un nuevo otoño’​, denunciaban cómo el mal consumo de la tecnología, en ocasiones, nos lleva a aislarnos del resto de las personas.

La Feria Aérea es la tercera vez que se implanta en el IES Macià Abela y la segunda que se va a realizar en el IES Canónigo Manchón. Un proyecto cuyo objetivo es la construcción y creación de drones con un fin social o medioambiental. El curso pasado los estudiantes construyeron un dron de control, supervisión y extinción de incendios. Los alumnos aprenderán de nuevo a construir este artefacto volador tan presente en nuestra sociedad.

Se trata por tanto de un proyecto con doble valor que no sólo enseña a los alumnos a construir y trabajar con la tecnología más puntera, sino que a través de ella adquieren una mayor conciencia social. Ambos proyectos son transversales e interdepartamentales, ya que participan profesores de diferentes disciplinas como tecnología, plásticas, imagen y sonido, literatura y lengua, entre otras.

Los proyectos comenzaron en noviembre con la formación de los docentes. Una vez formados, son ellos los encargados de enseñar y guiar al alumnado en el desarrollo del proyecto en sus respectivos centros. Los proyectos pretenden ir más allá y crear sinergias entre estudiantes. Por ello, en mayo la Universidad Miguel Hernández acogerá un evento donde acudirán todos los centros alicantinos para mostrar todos los cortometrajes creados, poner a prueba los drones con el vuelo de todos ellos y donde se expondrán todos los trabajos realizados.

Para este curso los proyectos cuentan con la colaboración de la Universidad de Valencia, la Universidad Miguel Hernández de Elche, Servicio de formación de profesorado de la Conselleria de Educación, CEFIRE; y el de la Comunidad de Madrid, CTIF, y un total de 70 Ayuntamientos. Además, en el proyecto participarán más de 1.500 estudiantes de Primaria, ESO y Bachiller y 90 centros educativos de las provincias de Valencia y Alicante y de la Comunidad de Madrid.