En la visita guiada per la Serra de Crevillent del pròxim diumenge, 15 de desembre, es relatarà l’estreta relació del jaciment d’Herna amb la zona humida del Fondo, amb motiu del Dia Internacional de les Muntanyes
Crevillent (12/12/2019).- Crevillent celebrarà el Dia de les Muntanyes diumenge que ve, 15 de desembre, amb una ruta senderista que començarà a les 9.00 hores i anirà des de l’aparcament situat al final de la Rambla del Castelar fins al jaciment d’Herna, a La Penya Negra. Els interessats a assistir-hi poden inscriure’s en [email protected] o a través del telèfon 966678515.
En la visita guiada “El Fondo vist des de la Serra de Crevillent” l’arqueòleg municipal Julio Trelis i el personal del parc natural parlaran sobre la història del jaciment arqueològic de la Penya Negra i la seua estreta relació amb la zona humida on s’assenta El Fondo. La distància a recórrer seran 6km, amb un desnivell de 230 m. Es recomana portar roba còmoda i calçat adequat, així com menjar i beguda per a l’esmorzar.
Gràcies a la perspectiva que donen les muntanyes, es podrà mostrar quina ha estat l’evolució geològica d’aquesta gran conca sedimentària al llarg dels últims 4000 anys. En el primer text que fa referència a l’antiga gran zona humida de la qual va formar part el Parc Natural El Fondo, el poeta llatí Rufo Festo Avieno descriu una llacuna d’enorme amplitud, on el riu Teodoro desemboca lentament. El poeta parla del mític poble fenici que es va assentar a aquestes costes, i afirma que ací en temps passats va estar la frontera dels tartessis i també l’existència de l’antiga ciutat d’Herna.
Basant-se en aquesta afirmació, els experts han identificat el gran jaciment arqueològic de Penya Negra, a la serra de Crevillent, amb aquesta antiga ciutat perduda, l’existència de la qual està també relacionada amb la presència d’aquesta gran llacuna que podria haver sigut en part navegable, i que va permetre la connexió amb altres assentaments a la costa de Guardamar o fins i tot amb l’Alcúdia d’Elx.
Durant aquesta jornada per la Serra de Crevillent es transcorrerà pel traçat de la séquia de la Font Antiga, els seus molins i l’aqüeducte d’Els Pontets, els quals tenen el seu origen en l’època andalusina, quan el coneixement àrab sobre el regadiu va propiciar la creació d’un sistema singular que aprofitava les aigües subterrànies.
Aquesta activitat, organitzada pel Parc Natural El Fondo en col·laboració amb la Regidoria de Medi Ambient i Lluita contra el Canvi Climàtic, i la Regidoria d’Educació i Cultura de Crevillent, està dirigida tant a muntanyencs com a naturalistes i, per descomptat, a aquelles persones interessades en l’arqueologia i el patrimoni hidràulic.
Des de la Regidoria de Medi Ambient animen tota la població a apuntar-se i gaudir d’aquesta activitat organitzada amb motiu de la celebració del Dia de les Muntanyes. La regidora Estefanía Salinas Peral ha comentat que aquesta ruta guiada permetrà donar a conéixer dos dels principals enclavaments naturals i històrics crevillentins tant als veïns de la localitat com a tots aquells interessats que s’acosten des d’altres municipis.
Crevillent muestra la historia y evolución geológica de El Hondo y el yacimiento de la Peña Negra con una ruta senderista
En la visita guiada por la Sierra de Crevillent del próximo domingo, 15 de diciembre, se relatará la estrecha relación del yacimiento de Herna con la zona húmeda de El Hondo, con motivo del Día Internacional de las Montañas
Crevillent (12/12/2019).- Crevillent celebrará el Día de las Montañas el próximo domingo, 15 de diciembre, con una ruta senderista que comenzará a las 9:00 horas e irá desde el aparcamiento situado al final de La Rambla del Castelar hasta el yacimiento de Herna, en La Peña Negra. Los interesados en asistir a la pueden inscribirse en [email protected] o llamando al 966678515.
En la visita guiada “El Hondo visto desde la Sierra de Crevillent” el arqueólogo municipal Julio Trelis y el personal del parque natural hablarán sobre la historia del yacimiento arqueológico de la Peña Negra y su estrecha relación con la zona húmeda donde se asienta El Hondo. La distancia a recorrer serán 6km, con un desnivel de 230 m. Se recomienda llevar ropa cómoda y zapato adecuado, así como comida y bebida para el almuerzo.
Gracias a la perspectiva que dan las montañas, se podrá mostrar cuál ha sido la evolución geológica de esta gran cuenca sedimentaria a lo largo de los últimos 4000 años. En el primer texto que hace referencia a la antigua gran zona húmeda de la que formó parte el Parque Natural El Hondo, el poeta latino Rufo Festo Avieno describe una laguna de enorme amplitud, donde el río Teodoro desemboca lentamente. El poeta habla del mítico pueblo Fenicio que se asentó en estas costas, afirmando que aquí en tiempos pasados estuvo la frontera de los tartesios y también de la existencia de la antigua ciudad de Herna.
Basándose en esta afirmación, los expertos han identificado el gran yacimiento arqueológico de Peña Negra, en la Sierra de Crevillent, con esta antigua ciudad perdida, cuya existencia está también relacionada con la presencia de esa gran laguna que pudo haber sido en parte navegable, permitiendo la conexión con otros asentamientos en la costa de Guardamar o incluso con la Alcudia de Elche.
Durante esta jornada por la Sierra de Crevillent se transcurrirá por el trazado de la acequia de la Font Antiga, sus molinos y el acueducto de “Els Pontets”, los cuales tienen su origen en época Andalusí, donde el conocimiento árabe sobre el regadío propició la creación de un sistema singular que aprovechaba las aguas subterráneas.
Esta actividad, organizada por el Parque Natural El Hondo en colaboración con la Concejalía de Medio Ambiente y Lucha contra el Cambio Climático, y la Concejalía de Educación y Cultura de Crevillent, está dirigida tanto a montañeros como a naturalistas, y por supuesto, a aquellas personas interesadas en la arqueología y el patrimonio hidráulico.
Desde la Concejalía de Medio Ambiente animan a toda la población a apuntarse y disfrutar de esta actividad organizada con motivo de la celebración del Día de las Montañas. La concejala Estefanía Salinas Peral ha comentado que esta ruta guiada permitirá dar a conocer dos de los principales enclaves naturales y históricos crevillentinos tanto a los vecinos de la localidad como a todos aquellos interesados que se acerquen desde otros municipios.