Dels 514 avortaments practicats a la comarca, cap d’ells se n’ha fet a centres dependents de la Generalitat Valenciana 

La coalició es reuneix amb les plataformes i associacions feministes de la comarca per a posar llum sobre uns xifres que amaguen incompliments de la llei reformada al 2023 

Compromís ha alertat este dimecres a les plataformes feministes del Vinalopó del incompliment flagrant de la llei de l’avortament, modificada al 2023, en els hospitals General i del Vinalopó. Cap dona de la comarca que per la raó que siga ha volgut interrompre l’embaràs s’ha trobat amb la possibilitat de fer-ho a un centre públic.  

A la reunió amb les regidores de Compromís d’Alacant, Elx i Crevillent, i la diputada d Corts, Mònica Àlvaro,  han acudit la Coordinadora Feminista, els sindicats UGT i CCOO, l’associació Dones Veïnals i l’Associació Feminista Isabel Alfonso Candela de Crevillent. La reunió ha versat sobre els incompliments de la reforma estatal de fa menys de dos any. Dita reforma estableix que les dones podran triar entre el avortament quirúrgic i el farmacològic, que hauran d’estar disponibles en tots els centres, i podran fer-ho en la Sanitat Pública més propera a sa casa.  

La diputada a Les Corts, Mònica Àlvaro, ha assenyalat amb les dades de Sanitat a la mà que dels 514 avortaments practicats a la comarca, cap d’ells s’ha pogut fer en un espai públic, una situació que es repeteix pràcticament a tota la província i que suposa un clar greuge comparatiu amb les dones valencianes i castellonenques que sí poden interrompre l’embaràs tal i com marca la llei en hospitals públics.  

La informació desglossada mostra que al departament Elx-Crevillent, públic però de gestió privada, es derivaren 223 casos a clíniques privades, les quals 164 interrupcions van estar finançades amb diners públics i 59 van ser interrupcions sense finançament públic. En el cas de l’Hospital General, íntegrament públic, de les 291 persones que acudiren a la sanitat a exercir els seus drets reproductius, totes van ser derivades a centres privats on sols 210 persones pogueren avortar amb ajuda pública.  

Esther Díez, portaveu a Elx, ha criticat que les dones il·licitanes no puguen accedir amb garantia i plena informació als seus drets reproductius. “Coneixem casos de persones que davant una decisió tan difícil com es avortar, no tenen pràcticament informació dels seus drets i queden abandonades en processos de derivació poc clars i gens àgils. La nostra tasca es posar llum sobre unes circumstàncies que per la seua naturalesa tenden a ser ocultades”, ha assegurat Díez.  

Díez, així com les regidores de Crevillent i Alacant, Noemí Candela i Sara Llobell respectivament, han anunciat la presentació de mocions als ajuntaments per a que les alcaldies lluiten pel compliment de la llei estatal en els centres públics de les seues ciutats.  

“Estem davant una situació molt complicada per a moltes dones que es troben davant una difícil decisió i no les podem deixar soles. A banda de les mocions, dissenyarem actuacions complementàries per a fer saber que a les nostres ciutats les dones no podem veure complits els nostres drets reproductius, no obtenim la informació suficient i tampoc sabem si el metge o metgessa que tenim davant son contraris per motius religiosos a una interrupció de l’embaràs. Són els centres els que han d’acompanyar a la dona”, ha aseverat Candela.