Compromís presenta una Moció al Ple en la qual demana que la elaboració dels pressupostos siga mes transparent i participativa

Crevillent a 19 de novembre, el Grup Municipal de Compromís ha presentat una moció per al pròxim ple en el qual es demana transparència i participació en l’elaboració dels pressupostos municipals abans d’aprovar-se en el Ple.

En les pròximes setmanes es procedirà a l’elaboració dels pressupostos municipals per al 2015, sense que fins al moment el Govern municipal haja donat a conèixer ni a la ciutadania, ni als membres de la Corporació les directrius i criteris polítics per al pròxim pressupost, ni s’ha comptat amb la possibilitat que els grups de l’oposició participen en l’elaboració prèvia.

Compromís entén que la ciutadania demanda cada vegada més: informació, transparència i participació en els assumptes públics i, que les actuals institucions públiques li donen l’esquena provocant una major desafecció política i institucional.

Per a José Manuel Penalva, Portaveu de Compromís, l’actual i històrica fórmula de donar una setmana abans als membres de la Corporació els pressupostos municipals i perquè ho obliga la llei, sense publicar ni donar a les entitats cíviques, ni establir cap mitjà de feed-back amb la ciutadania, ni admetre’s esmena alguna, hauria de superar-se perquè són formes de governar a extingir.

Afig Penalva que a més el problema és més difícil de resoldre quan els ciutadans tampoc poden intervenir en els assumptes dels plens i al final acaben aprovant-se utilitzant la majoria absoluta. Aquestes formes de procedir en gens ajuden a l’afecció i col·laboració de la ciutadania en el seu Ajuntament i fa que l’administració més propera a la ciutadania com és aquesta s’allunye cada vegada més del poble.

Penalva reitera que els pressupostos participatius són un mecanisme de democràcia directa que permet els ciutadans i ciutadanes influir o decidir directament sobre els pressupostos públics, promou la transparència i són molt importants a l’hora d’evitar o detectar inicialment qualsevol tipus de corrupció o clientelisme polític.

Compromís ha proposat d’una banda l’elaboració d’un reglament que desenvolupe la participació ciutadana en els pressupostos municipals, al mateix temps que la seua publicació en la web municipal del pressupost a nivell de partida perquè considera que ha de ser un dret de qualsevol crevillentí i crevillentina conèixer a fons en què es gasta els diners dels seus impostos i que serveis s’ofereix.

Arxivat en: Trasparència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *