Imatge d'un dels moments de la conferència
Imatge d’un dels moments de la conferència

Compromís per Crevillent ha celebrat un acte en commemoració de l’aniversari de la II República, en el qual es va retre homenatge a les Dones Republicanes crevillentines.

L’acte va arrancar amb una conferència a càrrec d’Ignaci Candela Serna Portaveu Comarcal de Compromís, amb el titul “De l’exili Polític a l’Exili Econòmic”, en la qual es va exposar la situació econòmica i social actual, on es va parlar de l’exili econòmic al que es veuen abocats molts joves en l’actualitat per a poder treballar, respecte a l’exili al que molts republicans es van veure forçats per la persecució i repressió del franquisme.

En la segona part a càrrec de Diego Mas Botella es va realitzar un homenatge a tres dones crevillentines CARMEN JUAN MOLINA, AMPARO MANCHÓN MAS I REMEDIOS HURTADO CARRERES, que van patir persecució presó i exili pel seu compromís amb els ideals republicans. A més, se’ls va fer als familiars d’una reproducció de la fotografia històrica de la proclamació de la II República a Crevillent.

A càrrec del Portaveu Municipal, Jose Manuel Penalva, es va informar de la moció que Compromis va presentar i va ser aprovada, en la qual es va demanar que es declarara radicalment injust a l’acord de la Comissió Gestora d’aquest Ajuntament aprovat el 25 d’abril de 1940 en el qual es declaraven pròfugs a un total de 208 Crevillentins. I s’aprovara el reconeixement públic i moral d’aquestes persones que van defensar la llibertat i la democràcia emparada sota Constitució Espanyola de 1931 i que alguns van morir en la guerra defensant aquests ideals i molts altres van ser víctimes de la repressió franquista

Com a colofó es va realitzar una actuació musical a càrrec de José Solano, Cayetano Candela i Paco Ferrández com a solistes, i els guitarristes Paco Rico i Luís Olivares.

També amb motiu de l’Aniversari de la República, divendres passat des de Joves de Compromís per Crevillent es va organitzar una activitat informativa en el mercat ambulant, sobre la situació social que s’aquesta patint a conseqüència de les retallades i la corrupció, amb un repartiment de fullets informatius, i en la qual es realitzava una votació simbòlica contra la corrupció i per la regeneració democràtica.