Crevillent a 3 d’agost, el Grup Municipal de Compromís per Crevillent considera una irresponsabilitat per part del Govern Municipal el que s’estiguen podant les palmeres dels jardins en ple mes d’agost.

A Crevillent, en aquests moments no existeixen pràcticament horts en explotació de palmeres, si bé és cert que en altres èpoques els va haver-hi, i a causa d’això les palmeres formen part del nostre entorn paisatgístic i natural, i el desinterès per conservar esta característica del nostre municipi, ha fet que vagen desapareixent; un bon exemple és el que en la urbanització de la rambla es canviaren per plantacions de pins, fent desaparèixer un dels horts mes importants i potser l’únic que quedava en el nostre poble.

Des d’una perspectiva estètica, mantenir les palmeres de la ciutat sense podar durant tot l’estiu pot ser que no siga el més apropiat. No obstant això, en la pràctica, es tracta d’un mecanisme de prevenció i defensa davant l’amenaça que suposa el morrut roig.

Aquest temut insecte, el nom científic del qual és Rhynchophorus ferrugineus, és capaç de provocar la mort de les palmeres en les quals s’instal·la, per la qual cosa són necessàries totes les precaucions i prevencions possibles, sobretot en els mesos calorosos que és quan el morrut es mostra més actiu.

Amb la poda de les palmeres s’emeten certes substàncies d’atracció per a aquest insecte, aquests compostos apareixen en les ferides que es produeixen en la base dels palmells podats, pel que els especialistes coincideixen a aconsellar que es detinga la poda de palmeres durant tot el període estival, com indiquen els experts el moment idoni para la poda de palmeres és durant el període de l’any en el qual el nombre d’adults del morrut roig en vol és menor. Això sol ocórrer en els mesos de desembre i gener. I així i tot el protocol de poda establit per la llei acaba en el mes de maig.

Les fulles mortes de les palmeres, aquelles per les quals ja no circula la saba de la planta, poden ser retirades sense perill d’augmentar l’atracció del morrut roig. Així doncs, es poden retirar els palmells morts de l’arbre sense cap risc. la poda és només una cosa estètica, ja que els palmells secs no perjudiquen a la vida de la palmera, i el que en tot cas s’hauria de fer a l’estiu és retirar solament els palmells secs que per la seua caiguda puguen suposar algun perill per als ciutadans

Dory Cortes, regidora de Compromís per Crevillent, manifesta que en aquests moments la plaga del Morrut Roig, esta afectant d’una forma important a les palmeres del nostre municipi, suposant una amenaça seriosa per als pocs exemplars d’aquesta planta característica del nostre entorn, que queden en propietats privades, o zones publiques, i que estan sent delmats per aquesta plaga.

Des de Compromís creiem que amb aquestes accions aquest Ajuntament ha deixat bé clar la poca preocupació que mostra pel medi ambient, com ha demostrat realitzant la poda quan no corresponia no respectant la llei posant en perill les palmeres. Per tant demanem que en col·laboració amb els organismes que corresponga es prenguen totes les mesures existents que es coneixen per a impedir l’avanç d’aquesta plaga en el nostre municipi, fent un seguiment.